Haaste loppui, mitäs nyt?

Haasteviikot hujahtivat ohi vauhdilla. Kokeilu jättänee jälkeensä muovin välttämisen kulutuksessani, joskin täysin muovitta en ole. Erityisesti kaipaan pakastemarjoja (joita voisi kyllä tänä kesänä kerätä rasioissa pakastettavaksi oikein kunnolla).  Aion kuitenkin vastedes reippailla muovijätteet kilsan päähän kierrätyspisteeseen (voisi koettaa saada muovin keräysastian myös taloyhtiömme roskakatokseen).

Listasin haasteviikkojen alussa asioita, joita käytän usein ja joissa on muovia. Urheasti sanoin tekeväni itse ne, joita muuten on vaikea korvata, mutta enpä minä jo täällä mainittuja asioita lukuunottamatta itse askarrellut. Kuinka siis kävi?

  • kauramaito — tein itse
  • tofu — en käyttänyt, enkä tehnyt edes seitania korvaajaksi
  • hammastahna — käytin minulla jo ollutta hammastahnaa, joka on metallituubissa, mutta…siinä on muovikorkki.
  • deodorantti — sama tarina kuin yllä, paitsi että koko pakkaus on muovia… Deodoranttia voi kyllä tehdä itse ruokasoodasta ja kookosöljystä. Käytin tuota seosta noin vuoden, mutta huomasin kookosöljyn helposti jäävän vaatteisiin.
  • nestemäinen tiskipesuaine — käytin marseille-palasaippuaa
  • rypsiöljy — en käyttänyt, käytin vain oliiviöljyä (jossa on se inha pieni pala muovia pullonsuussa)
  • hapankaali — en käyttänyt, mutta sitä saisi varmasti omaan purkkiin Hakaniemen hallista, jossa sitä myydään irtotuotteena
  • tähän vuodenaikaan monet käyttämäni kasvikset (esim. parsakaali, Espanjasta tulevat kasvikset meinaan pakataan usein muoviin) — niitä sai vaikka mitä Hakaniemen hallista, ihan ilman pakkausta 🙂
  • se halvempi avocadopussi — enpä syönyt avocadoja 😀
  • kahvi — eh…noooo, tässä kohtaa joustin taas ja käytin kaapissa valmiiksi ollutta kahvia. Olen kyllä luvannut itselleni etsiä muovitonta kahvia!

Ei siis aivan yhtä hieno suoritus kuin alkuinnostuksessa siinsi silmissä, mutta ihan hyvin minä onnistuin. Haasteeni painottui aikalailla ruokaan, kuten kuvistakin näkyy 😀 . Elintarvikkeissa vältyinkin lähes kaikelta muovilta, muihin päivittäistavaroihin ja niiden muovittomiin korvaajiin en ehtinyt kovin hyvin vielä tarttua. Silti roskiin ei muovia lentänyt, keräsin kaikenlaisissa vahingoissa kertyneet muoviroskat talteen ja vien kierrätykseen. Muoviroskia on näiltä kahdelta viikolta viisi kappaletta, mm. vanhempien luona avatun kauramaitopurkin korkki ja teepussin kääre.

Vielä viimeinen kurkistus muovittomaan arkeeni. Usein käyttämieni asioiden listalla ei alunperinkään ollut shampoota ja saippuaa, mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö kävisi suihkussa. Olen jo jonkun aikaa suosinut ruisjauhoa ja omenaviinietikka-vesi-seosta shampoon ja hoitoaineen asemasta, joskin ennen haastetta käytin taas näennäisen helppouden vuoksi muovipulloon pakattua shampoota (okei ja pari kertaa haasteen aikanakin). Kehon pesuun toimii oikein hyvin palasaippua, eipä iho liiemmin saippuaa kaipaakaan, jos totta puhutaan. Ihanan kuorinnan saa kahvinpuruista, iho on pehmeä kuin persikka sen jälkeen! 😀

Jos on valmis hieman pohtimaan kulutusvalintojaan ja näkemään alkuun vähän vaivaa omien tarpeidensa mukaisten muovittomien tuotteiden löytämiseen (tai tekemiseen), niin muoviton arki on lopulta aika vaivatonta. Laajempi muovin käytön vähentäminen vaatii myös tuottajien toiminnan ja ajattelutapojen muutoksia, mutta sitähän juuri voi vaatia muuttamalla omia kulutustottumuksiaan. Minulle tämä oli mainio kokemus ja vaikuttaa varmasti kulutukseeni jatkossakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s