Pääsiäisviikonloppu maalla — 5. ja 6. päivä

Harkitsin haasteen siirtoa viikolla, sillä tiesin heti ensimmäisenä viikonloppuna haastetta lisäävän niin juhlat kuin vierailut oman ja puolison perheen luona. Vaan mitä kävikään, selvisin niistä varsin hienosti muovitta. Äitinikin innostui ostamaan ruokatarpeita ilman muovia (”Mä kävin kaupassa, enkä laittanut mitään muovipussiin!”) ja pakastealtaasta löytyi vegaanille grillattavaksi kasvispihvejä pelkässä pahvilaatikossa. Tämä ei siis itseasiassa olekaan niin hankalaa, kun vaan vähän jaksaa kierrellä kaupassa ja miettiä etukäteen. Ja sitä minä kyllä joudun muutenkin tekemään, vegaanisen ruokavalioni ja yleisen ruuan eettisyyden vahtaamisen vuoksi.

Mutta myönnytyksiäkin on tullut tehtyä. Kyläviemisiksi ostetuissa (kartonkisissa) jäätelöpaketeissa oli muovinen sinetti, mämmituokkosessa pieni muovi-ikkuna ja äidin tekemässä ruuassa kaurakermaa, jonka kartonkipakkauksessa on sisäpinnalla muovia. Ihan kuin maailma ei enää pysyisi koossa ilman muovia?!

Tässä kohti voisi olla hyvä avata sitä, mitä muovittomuus tekee ”jätteentuotannolleni”. Suomessa on ilahduttavan helppoa kierrättää — etenkin näin kerrostaloasukkaana, kun kierrätyspöntöt löytyvät pihalta — joten muovittomuuden myötä en tuota lainkaan sekajätettä. Kuluttamani elintarvikkeet on pakattu paperiin, kartonkiin, lasiin ja metalliin, jotka kaikki voi kierrättää. Suuren osan kotitalouksiin päätyvästä muovistakin VOI nykyään kierrättää (Helsingissä ainakin), mutta meidänpä taloyhtiössä ei ainakaan vielä ole muovinkierrätystä. Omakotitaloissa ja syrjäisemmillä seuduilla asuvat toki tuhahtavat tähän, että voihan ne muovijätteet viedä lähimpään kierrätyspisteeseen ja niin varmasti tulen tekemäänkin. Kierrätysmahdollisuudesta huolimatta muovin käyttöä olisi hyvä vähentää, sillä edelleen iso osa käytetystä muovista on uutta, eli se tehdään öljystä ja fossiilisen öljyn tilanne lienee kaikille aika tuttu. Puhumattakaan siitä, että valtaisa osa käytetystä muovista ei päädy minkäänlaiseen kierrätykseen vaan parhaimmassa tapauksessa kaatopaikoille, ihan liian usein vaan yltympäriinsä lojumaan ja niitä meriä saastuttamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s