2 viikkoa muovitta – nyt se alkaa!

Seuraavat kaksi vikkoa kokeilen jotain, missä viime syksyllä epäonnistuin: en kuluta pienintäkään palaa muovia. Syksyinen kokeiluni epäonnistui, sillä muovia pätyy ostoskoriin usein, vaikka luulisi ostavansa muovittomia tuotteita. Säilykepurkkien kansissa, nestekartonkipakkauksissa, ties missä on pinnan alla piilossa muovia. Puhumattakaan niistä päivistä, kun aamupala jää syömättä, pinkaisee koulumatkalla kauppaan, ostaa kaurajogurtin ja luennolla jogurttia lusikoidessa tajuaa ostaneensa juuri muovipakkauksen. Nykyään on siis lyhyesti sanottuna aika hankala olla kuluttamatta muovia, ainakin jos elää tällaista kiireistä kaupunkielämää…. Mutta mukavuuden rajathan on tehty rikkottaviksi, eks je!

Miksi muovin kuluttamista kannattaisi välttää?

Kysymys lienee kohtalaisen itsestäänselvä, mutta käydään tämä läpi kuitenkin. Näin keväisin ongelmaan havahtuu ihan kotikadulla, kun lumen alta paljastuu ”poissa silmistä, poissa mielestä”- meiningillä talven aikana heitellyt roskat. Kinosten alta pilkistää, mitäpä muutakaan kuin, muovia. Muovi ei maadu. Vaikka se onkin muinoin eläneiden eliöiden jäänteistä muutaman mutkan kautta tehty, muovi ei hajoa samalla lailla ja tahdilla kuin vaikkapa paperi tai biojätteet. Matkustaminen Thaimaassa viimeistään avasi silmäni muovitulvalle, joka uhkaa hukuttaa luonnon ja meidät sen mukana. Siellä torikojut tursuavat muovitilpehööriä ja kaikkien kaupunkien kaikki kadut ovat enemmän tai vähemmän roskaisia. Yhtä silmiä avaavaa on kyllä käydä kaatopaikalla ihan kotopuolessa. Maaginen ”pois” ei ole olemassa, kaikki mitä ikinä heität ”pois” päätyy jonnekin. Muovi päätyy suurelta osin edelleen kaatopaikalle. Nykyään on toki mm. muovijätettä hyödyntäviä energiavoimaloita ja muovipakkausten kierrättäminen on tullut mahdolliseksi. Mutta esimerkiksi omassa taloyhtiössäni ei vielä ole muovijätteen keräystä, puhumattakaan yhtään syrjäisemmistä seuduista (eli suurimmasta osasta Suomea… :D) ja ihmisten käyttäytymisen muutokset ovat valitettavan hitaita.

Muovituska ei lopu kaatopaikkojen muovivuoriin. Uutisia muovijätteeseen kuolleista mereneliöistä on aina vain enemmän (ei tosin välttämättä siksi, että muovijätteen uhreja olisi yhtäkkiä enemmän, vaan ongelma on alettu laajemmin tiedostaa ja uutisoida), esimerkkinä mm. tämä helmikuinen suru-uutinen: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/03/whale-found-dying-coast-norway-30-plastic-bags-stomach/. Niin. Muoviroskat kadunvarsilla ja kaatopaikoilla ei todellakaan ole se suurin ongelma. 1980-luvun puolivälissä Tyyneltämereltä löydettiin järisyttävän kokoinen muovilautta. Lautan kokoa ei ole voitu vielä tarkkaan arvioida, sillä kyse on lähinnä meriveteen sekoittuneesta, hiljalleen hajonneesta pienenpienestä muovista, mutta arvioiden mukaan muovia on vähintäänkin Teksasin osavaltion (n. 700 000 m2), mahdollisesti jopa kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoisella alueella (lisätietoja muovilautasta: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch, asiasta on leffakin: http://plasticparadisemovie.com/ ehkäpä katson sen näiden kahden viikon aikana inspiraatioksi ). Vastaavia roskalauttoja on löydetty myös muilta meriltä, alueilta joihin merivirrat nätisti kokoavat muovista hullaantuneen ihmiskunnan jätteet. Iso-Britannian Greenpeacen mukaan jopa 12,7 miljoonaa tonnia muovia päätyy mereen joka vuosi. Siis MILJOONIA TONNEJA. MEREEN.

Lähtötilanteen kartoitus

Jotta voisin tämän kohta alkavan kahden viikon aikana seurata, kuinka paljon vähemmän onnistun käyttämään muovia, teen näin alkuun kartoituksen nykyisestä muovin kulutuksestani sekä muovia sisältävistä kulutushyödykkeistä, joita minulla jo on kotona.

Laskin muovijalanjälkeni Greenpeacen muovilaskurilla (https://secure.greenpeace.org.uk/page/content/plastics-calculator ). Laskuri on hyvin yksinkertaistettu ja kovin erilaiseen elämäntapaani kuin omaani tehty. Kysymykset koskivat mm. muovipulloja ja muovipillejä, joita minä en käytä oikeastaan lainkaan, muovipulloja ehkä kymmenen vuodessa. Laskurin tuomio [rummunpärinää]:

muovijalanjälki1

Siis 324 erilaista muovista asiaa – muovipussia, -pakkausta, -pulloa jne. – vuodessa. Noin 0,9 asiaa per päivä. Vielä pyöristäen voisin joka päivä luopua yhdestä muovituotteesta ja vaihtaa sen muovittomaan. Kappalemäärät ovat varmasti vaikuttavampia kuin kilomäärä, puna nousee kasvoilleni kun luen kuvassa näkyvän laskelman oman kulutukseni mukaisesta muovituotteiden päivittäisestä kulutuksesta (mikäli kaikki Iso-Britanniassa kuluttaisivat kuten minä): 55 923 288 muovista asiaa. Ja minä kun luulin olevani jokseenkin ympäristöystävällinen elintavoiltani. Toki relevantimpaa olisi tietää muovin kilomäärä, mutta havainnollistavia nämäkin luvut ovat.

Muovilaskuri antoi myös neuvoja muovijätteen vähentämiseen take away -kuppien, viikoittaisten ostosten, juomapillien ja muovipullojen saralla. Ainoa omaa keskivertokulutustani koskeva ehdotus on viikottaiset ostokset, sillä take away -kuppeja, pillejä ja muovipulloja en tosiaankaan käytä (pilleille mulla ei ole mitään käyttöä, juomapullona on mukana kestopullo ja jos haikailen take away -juomasta päivän aikana, otan aamulla mukaan kannellisen lasipurkin). Vinkit viikoittaisten ostosten muovisuuden vähentämiseksi eivät juuri yllättäneet, oma ostoskassi, irtotuotteet ja uudelleen täytettävät pakkaukset ovat jo tuttuja. On vain laiskottanut, etenkin pakkaamattomien kasvisten etsimisen osalta. Ja soijarahka houkutellut. Kauramaito kartonkipakkauksessa, jossa on muovikorkki. Ja sitä paitsi, Suomessa joku viisas päätti kieltää kodin hygieniatuotteiden irtomyynnin (en nyt löytänyt tähän lisätietoa tuosta kiellosta, mutta entisenä Punnarin työntekijänä olen todennut tämän käytännössä).

Mutta tästä päästäänkin valmistautumiseni seuraavaan osioon: jos et voi saada sitä muovitta, tee itse! Listaan siis seuraavaksi asiat, joita käytän lähes päivittäin, ja joille en ole löytänyt täysin muovittomia vaihtoehtoja (lista hyvin mahdollisesti täydentyy päivien edetessä).

  • kauramaito
  • tofu
  • hammastahna
  • deodorantti
  • nestemäinen tiskipesuaine (tälle on vaihtoehto, marseille-saippua, mutta olen huomannut, että se taitaa jäädä asuntomme vanhoja, valmiiksi rasvaisia putkia tukkimaan)
  • rypsiöljy
  • hapankaali
  • tähän vuodenaikaan monet käyttämäni kasvikset (esim. parsakaali, Espanjasta tulevat kasvikset meinaan pakataan usein muoviin)
  • se halvempi avocadopussi
  • …..tää tekis mieli vaan olla huomioimatta….eh….KAHVI :E (urhealle muovittomuusritarille voisi laittaa vinkkejä ei muoviin pakatusta, kohtuuhintaisesta kahvista, anyone?)

Voisin toki ostaa kaapin täyteen kauramaitoa ja sanoa, että en näiden seuraavien kahden viikon aikana ole OSTANUT mitään muovista. Mutta sehän olisi tylsää ja sitä paitsi huijaamista! Aion siispä koettaa korvata KAIKKI (tai ainakin suurimman osan) päivittäin käyttämistäni tuotteista muovittomalla vaihtoehdolla (heittämättä toki mitään nyt jääkapissa olevaa, muoviin käärittyä ja helposti pilaantuvaa pois 😉 ). Tämä vaati jonkin verran tee se itse -meininkiä ja toisaalta kauppareissujen entistä tarkempaa suunnittelua, mutta odotan sen olevan vain hauskaa. Olen jo eksperimentoinut viime vuosina itse tehdyllä kauramaidolla, kotitekoisella deodorantilla ja jonkun verran ostanut tuotteita irtotuotemyymälöistä (Punnitse ja Säästä sekä Ekolo lähinnä).

En väitä, että onnistuisin olemaan täysin muovitta, ja valmiiksi hirvittää, mitä tapahtuu, jos unohdan eväät jääkaappiin ja työmatkan ainoassa kaupassa on vain muoviin käärittyjä lounasvaihtoehtoja. Mutta sehän ei tätä haastetta tule kaatamaan, muovittomuus täältä tullaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s